ponedeljek, 14. maj 2012

14.etapa Oliva de Plasencia - Caparra - La Calzada de Bejar 45,1 km 22.9.2011

14.etapa Oliva de Plasencia - Caparra - La Calzada de Bejar 45,1 km 22.9.2011

 Caparra je ena izmed ključnih točk, če ne celo najpomembnejša točka na celi poti Via de la Plata. Motivi ostankov rimskih vrat, ki se nahajajo v Caparri, so na naslovnici praktično vseh vodnikov po tej poti.

Razvaline Caparre se nahajajo v bližini vasice Oliva de Plasencia. Zanimivo pa je, da v bližini tako pomembnega objekta na tej romarski poti ni nobenega alberga, najbližje prenočišče pa se nahaja  v turističnem albergu v vasi Oliva de Plasencia, ki pa je lociran izven poti. Iskanje prenočišča podaljša etapo za dobrih 6 km.

križišče cest v Caparri

Od Olive de Plasencia do Caparre sva hodila dobro uro. Lepa gramozna cesta je vodila od vasice skoraj vse do tega prvega cilja današnjega dne.

proti Caparri




Caparra je bila sorazmerno veliko rimsko mesto, ki je ležalo v rimski pokrajini Luzitaniji (danes večinoma ozemlje Portugalske), na trasi poti z imenom Via de la Plata.

rimske pokrajine na Iberskem polotoku - Lusitania, Baetica, Tarraconensis
Caparra je med Norbo Caesarino (danes Caceres) in Salamantico (danes Salamanca)

Tu je bilo pomembno križišče, na katerem so zgradili znameniti obok, v katerem sta se križali dve poti.

Caparra - lok na križišču
informacijska tabla v Caparri


Mesto Caparra je bilo ustanovljeno v 1.stoletju našega štetja, opuščeno pa v 9. stoletju. Danes so tam dobro ohranjene in delno restavrirane rimske izkopanine. Sam lok na križišču poti, od katerih je ena vodila na mestni forum, pa je lepo obnovljen. 

ruševine Caparre v jutranjem soncu
milliario - miljni kamen, s katerimi so Rimljani označevali svoje ceste

Od Caparre se Camino prične vračati proti trasi avtoceste, ki od juga vodi proti severu Španije. Do naslednjega alberga, ki je v mestu Aldeanuevo del Camino, je še 20 km poti, kar običajno prehodiva v dobrih 5 urah. Prvi del poti od ruševin je potekal med pašniki po veliki planoti. Za ogradami so se pasle ovce, krave, pa tudi črni iberijski prašiči.

govedo in ovce se pasejo skupaj
čebelnjaki na pašniku

V drugem delu poti pa se je Camino pričel vzpenjati. Mestece Aldeanueva je namreč na nadmorski višini  524 metrov, kar je dobrih 200 metrov višje od Caparre. V vas sva prišla malo pred 13. uro. Poslikal sem milliario sredi naselja. Aldeanueva šteje okrog 1.000 prebivalcev. Ker leži na trasi rimske poti, je moč zaslediti še nekaj rimskih objektov - most, nilnji kamni.  Ura je bila še zgodnja, zato sva si s Charlesom privoščila krajši počitek in malico v lokalnem baru, nato pa nadaljevala pot. Za današnji cilj sva si izbrala albergue v kraju La Calzada de Bejar. Ta kraj je od Aldeanueve oddaljen še 22 km. Do tja bo najina dnevna etapa merila kar dobrih 45 kilometrov. Kar lep zalogaj za tako vroč dan.

profil drugega dela etape
proti Baños de Montemayorju

Dobro dve uri hoje sva porabila do kraja Baños de Montemayor. Mesto leži na 700 metrih nadmorske višine in je zdraviliško turistični kraj, saj premore termalne toplice. Od tod je do Santiaga še 569 km, kot priča kamen na vhodu v mesto.

Banos de Montemayor




On Montemayorja se pot povzpne na sedlo Puerto de Beja, ki je na nadmorski višini malce preko 800 metrov. Tam je meja med avtonomno pokrajino Extremaduro in naslednjo pokrajino - Castillo y Leon.Tik pod vrhom sedla je naselje Puerto de Bejar. Ta vasica je prvo naselje v avtonomni pokrajini Castilla y Leon.

stolp cerkve v kraju Puerto de Bejar

 Do Calzade de Bejar sva prišla šele okrog 20. ure. Od sedla Puerte de Bejar se je cesta prvo uro v glavnem spuščala, naslednjo uro sva se dvigala nazaj proti 800 metrov nadmorske višine.  Vasica šteje le 91 prebivalcev. Če ne bi premogla alberga, se v njej ne bi najbrž niti ustavila.

Ni komentarjev:

Objavite komentar