8.5.2012 Ourense - Cea, 22,5 km, hoje 5
ur in pol (od 7,30 do 13.ure), dež ves dan po malem, 14 stopinj
Včeraj sem bil v albergu zelo zgodaj,
že kmalu po 13. uri. Stuširal sem se, opral cunje in jih razobesil
blizu radiatorja. Potem sem pogledal kuhinjo. Posode je dovolj,
štedilnik dela. Danes bomo spet kuhali. Potem me je Hans nahecal, da
sem šel z njim v mesto, printat avionske karte za njegov polet nazaj
domov do Frankfurta. Nekje je staknil naslov internet cafeja, kjer
naj bi tudi printali. Šla sva kake četrt ure proti centru mesta,
sproti spraševala ljudi, kam naj greva in res našla ta internet
cafe. Ko je imel karto za avion v žepu, je od veselja hotel takoj
na pivo. Seveda se nisem nič kaj branil. Ob pivu sem mu povedal, da
si jaz običajno sprintam dva izvoda letalske karte. Enega imam
ponavadi v denarnici v žepu, drugega pa v nahrbtniku. In ubogi Hans
je bil spet poln skrbi :-) Kje naj si preskrbi še eno kopijo karte?
Povprašala sva prijazno natakarico v baru in rekla nama je, da
kopije delajo v knjigarni kak semafor ali dva naprej. Po pivu sva
šla naravnost tja. Hans je naročil kar dve kopiji in ker je sedaj
imel celo en izvod karte več, kot jih imam običajno jaz, je bil
presrečen. Hotel je takoj na naslednje pivo, a sem vztrajal, da je
zdaj pa vrsta na meni. Rečeno – storjeno. Potem sva šla v
supermercado (samopostrežna trgovina)v bližini alberga in rekel sem mu, da bom jaz skuhal
večerjo za oba. Torej naj si za danes ne kupuje hrane. Seveda se je
strinjal, ampak je vztrajal, da bo pa on plačal še eno rundo piva.
Ok, it's deal.
Po vrnitvi v albergue sem se lotil
kuhanja, Hans pa je tačas čepel za mojo mašino in pisal emaile.
Najprej sem očistil in skuhal šampinjone. V drugi posodi sem
posteklenil pol čebule, ter malo popražil zeleno papriko,
paradižnik, olive iz kozarca in dodal še vse začimbe, kar sem jih
našel v kuhinji. Medtem so bile gobice kuhane in stresel sem jih k
zelenjavi. V tistem loncu, kjer sem prej kuhal gobice, sem dal kuhat špagete – kar
cel polkilski paketič. Nakuhalo se jih je čuda. Medtem ko so se
špageti kuhali, sem naredil še paradižnikovo solato. Par
paradižnikov, preostalo polovico paprike, drugo polovico čebule. Namesto
zabele sem na solato stresel konservo tunine. Drugo konservo tunine sem
stresel na špagete, skupaj z nežno podušeno zelenjavo.
Odprl sem še steklenico črnega vina
in pojedina se je lahko začela. S Hansom sva si nadevala vsak po
dvakrat, pa se je v loncu komaj kaj poznalo. Povabil sem še
Norvežana Martina, ki je le pol ure prej končal svoje gostovanje
pri loncu prikupne Irke Sharon. Ona je kuhala makarone z mesom in
živordečo ketchup polivko. Njami! Tudi Martin si je naložil
dvakrat. Potem je k mizi prišel starejši nemški par, ki je glodal
neke stare sendviče. Ponudil sem še njima, naj si nabašeta
krožnike. Gospa je bila vljudna in je rekla, da bosta le malo
poskusila, saj sta že kar sita. Potem je prišla še dvakrat po malo
repete. In v loncu je bilo ravno še dovolj, da je en krožnik dobil
še medicinski brat Andrea iz Milana. Hans je poslal ženi domov recept, kaj vse sem
vrgel v špagete. Ona stara gospa je ves čas brskala po krožniku in
mu govorila sestavine, ki jih je našla. In vsi so navdušeno
hvalili, kako je dobro. Seveda je dobro, kakopak, ko pa je zastonj,
lakotniki peregrinarski :-)!
Edino resno kritiko sem doživel od Italijana Andre, specialista za špagete. Ves zgrožen mi je rekel:“Bojan, did you maybe BREAK spagettes??“. „Yes, of course!“ , seveda, sem ravnodušno pripomnil. Tako jih je mnogo lažje naložiti na vilice. Andrea pa mi pravi - pravi Italijan would NEVER, but really NEVER do such thing. Ok, si bom zapomnil. Seveda pa bom to upošteval le, če bom kuhal za Italijana, drugim se itak fučka. Ampak Italijanom bom raje kuhal pasulj, ne pa makarone ali špagete....
Edino resno kritiko sem doživel od Italijana Andre, specialista za špagete. Ves zgrožen mi je rekel:“Bojan, did you maybe BREAK spagettes??“. „Yes, of course!“ , seveda, sem ravnodušno pripomnil. Tako jih je mnogo lažje naložiti na vilice. Andrea pa mi pravi - pravi Italijan would NEVER, but really NEVER do such thing. Ok, si bom zapomnil. Seveda pa bom to upošteval le, če bom kuhal za Italijana, drugim se itak fučka. Ampak Italijanom bom raje kuhal pasulj, ne pa makarone ali špagete....
Zjutraj sem na pot odrinil ob 07.30. Ko
sem pogledal skozi vrata, sem se začudil, kako to, da ne dežuje,
saj je bila napoved prejšnji dan 90% verjetnosti za dež. Za šalo
sem s prstom trikrat zabodel v nebo, da bi naredil luknjo v oblake.
In res, pri priči se je uscalo. Tu v Španiji se ne kaže šaliti z
bogom dežja. Ne pozna nobenega heca...
Izumil sem novo tehniko za oblačenje
dežne pelerine preko nahrbtnika. Ta deluje tudi takrat, ko ni vetra.
Le ne obvladam je še čisto dobro, posreči se mi morda enkrat v
treh poskusih. S pelerino dvakrat zamahnem pred seboj, da jo
razprostrem v vsej širini. Obenem s kotičkom očesa prekontroliram,
ali sta oba rokava obrnjena navzven. Če sta rokava dobro, z naglo
kretnjo vržem pončo naravnost nazaj, preko glave in če je po
sreči, tudi preko nahrbtnika. Potem pokukam na levo, ali dosežem
rokav in isto ponovim še na desni strani. Če sta oba rokava v mojem
zornem polju, je akcija uspela. Vendar ima ta metoda eno manjšo
hibo. Moja pelerina je namreč živo rdeče barve in preden pričnem
z operacijo oblačenja, moram skrbno pregledati okolico, da ni kje
kak el toro (bik), ki bi opazoval moje početje. Lahko bi si narobe
razlagal moje mahanje s pelerino in se zapodil proti meni ravno v
trenutku, ko bi si zavihtel pelerino preko obraza. Potem mi tudi moje
pohodne palice ne bi kaj prida koristile....
Iz mesta Ourense sem se prebijal kar
dobro uro. Najprej sem šel od alberga navzdol po hribu proti centru
mesta. Tam sem poiskal smerokaz proti staremu rimskemu mostu. Na tem
mostu pa sem že našel oznake za Camino. Na drugi strani mostu kaj
kmalu prideš do križišča, kjer se razcepita dve varianti poti
Camina proti kraju Cea. Odločil sem se za levo varianto, ker naj bi
bila lepša in še krajša. Oznake poti so v tem Ourenseju kar dobre.
Najprej do železniške postaje, potem mimo avtobusne postaje, potem
pa po glavni cesti v smeri Viga. In si zunaj mesta. V kafiču na
periferiji sem stopil na kavico, pa še en bocadillo franchesa (sendvič z umešanimi jajci) sem
zmazal. To je bilo namesto zajtrka v albergu. Potem pa naprej v dež.
Danes bo zgleda padalo ves čas hoje.
Po nekaj sto metrih se je od glavne
ceste za Vigo odlepil priključek za kraj Castro in tam sem zavil na
desno. Pod silno visokim železniškim viaduktom sem počakal, da je
semafor za pešce pozelenel, potem sem jo mahnil v zelo strm hrib.
Kar vleklo se je in vleklo, najbrž cela 2 km daleč. Do vrha sem
prilezel čisto moker, od dežja in tudi od potu. Moral sem sleči termoflis. Danes je topleje kot prejšnje dni. Proti Cei je bila potem res
lepa pot. Ozka asfaltna cesta skozi majhne vasice, pri vsaki hiši so
me pozdravili dva ali trije psi. Potem pa zopet po kamnitih potkah v
hrib, skozi gozdove, čez travnike. Opazil sem tudi že prve skupine
evkaliptusov, teh drevesnih velikanov, ki so tako značilni za
Galicijo. Po poti sem malo primerjal galicijske besede s španskimi
– pes oz. perro je postal cao, mleko – leche pa je leite. Via de
la Plata se tukaj imenuje Via Da Prata! Niti ne tako majhne razlike.
V vasici Mandras sem dohitel veliko
skupino romarjev – Špancev. Očitno so novinci na Caminu, ki
delajo samo zadnjih 100 km poti do Santiaga. Če prinesejo žige
kontrolnih točk z zadnjih 100 km, pridobijo potrdilo o opravljenem
romanju – compostelo. Menda španski študentje za pridobljeno
compostelo dobijo neke dodatne točke v šolah, se jim šteje kot
opravljanje študijskih obveznosti. Zato ne čudi, da je na zadnjih 100 km
poti tak naval. V tem zadnjem 100 kilometrskem delu vsakega Camina se
pogosto pojavi borba za postelje, še zlasti v poletni sezoni in ob
koncih tedna.
Albergue v Cea je kar velik, premore
menda 36 postelj. Ko sem prišel do njega, je bil tam poleg
hospitalera le še en Holandec. Tudi ta je prišel iz Ourenseja in
prej iz Seville, vendar ga doslej še nisem opazil. Iz Seville je
startal že 4. aprila, torej je bolj počasen hodec. Pravi, da je
imel vse od 4. aprila le en delno sončen dan, vse ostale dni pa v
glavnem dež. V albergu je cela vrsta termoakumulacijskih peči, vse
pa delajo na vso moč. Danes ne bo problema z mokrimi cunjami. Še
sploh, ker je Martin rekel, da bo ostal še en dan v Ourenseju. No,
ene nogavice sem si že skuril. Bom raje pobral cunje dol, da ne
prežgem še česa. Bara z wifijem v tem majhnem kraju nisem našel.
Povedali pa so mi, da lahko do interneta pridem ob 17. uri v mestni
knjižnici. Bom poskusil, če le ne bo preveč padalo.
Stopil sem v trgovino po nekaj hrane.
Danes so se mi vzbudile skomine po čem toplem. Kupil sem vrečko
juhe z rezanci, pa še liter mleka. Če si skuham oboje, bo tople
tekočine dovolj. Imam pa še nekaj konserv od včeraj, eno hobotnico
po galicijsko in eno konservo tunine. Najprej moram pospraviti te
zaloge, da ne bom pretežko nosil. Pa še kako kavico z mlekom si
bom lahko privoščil, nekaj vrečk Nescafeja je še nekje na dnu
nahrbtnika. Kupil sem si tudi 2 litrsko steklenico oranžade, a tako
smrdi po kemiji, da ne vem, če jo bom sploh lahko spil. Ni čudno,
ko pa je stala samo pol evra. Bo najbolje preiti kar na navadno vodo,
zgleda.
Zvečer je sledil kirurški poseg.
Noht na palcu leve noge že toliko štrli proč, da ga moram
odstraniti. Stopil sem za vogal do lekarne, kupil škarjice in nekaj
hansaplasta, nato pa se lotil operacije. „Sestra, skalpel, prosim!“
Odrezal sem noht na desni strani, kjer se je še malo držal, nato pa
mesto operacije hitro prekril s hansaplastom. Bo že moralo držati
do Santiaga. Potem sem pregledal še čevlje. Neprestana moča vsak
dan in intenzivno sušenje vsako noč so jih dodobra izčrpali. Na
levem čevlju se je na zunanjem robu pojavila odprtina, del usnja se
je odlepil od plastičnega roba. Nov sistem za hlajenje? Najbrž. V
Santiagu dobim nove čevlje, na Camino Primitivo ne morem z
raztrganimi. Tam v tistih hribih okrog Ovieda pa športnih trgovin najbrž ni, ne bo kje kupiti drugih.
Ni komentarjev:
Objavite komentar