torek, 15. maj 2012

Via de la Plata - priprava na start

Via de la Plata, romarska pot od Seville preko Ourenseja do Santiaga de Compostela 
(varianta Sanabres)

Via de la Plata je več kot 1000 km dolga romarska pot, ki vodi od juga Španije proti Santiagu de Compostela. Pričetek te romarske poti je v mestu Sevilla. Možni pa so tudi začetki poti iz Cadiza, Huelve ali Granade. Pot vodi skozi Merido, Caceres, Salamanco in Zamoro proti Astorgi, kjer se Via de la Plata priključi Camino Frances. Druga varianta te poti pa od Zamore dalje poteka bolj proti zahodu, gre skozi mesto Ourense in pride v Santiago bolj od juga kot Camino Frances. Ta varianta se imenuje Camino Sanabres.


Pot Via de la Plata je precej manj oblegana kot Camino Frances. V letu 2010 jo je prehodilo okrog 14.000 romarjev, medtem ko je bilo na Camino Frances naštetih skoraj 200.000 romarjev. Seveda kar precej romarjev prehodi samo dobrih zadnjih 100 km vsake od teh poti, kar je minimalni pogoj za pridobitev Compostele oz. potrdila o opravljenem romanju. Pot je označena podobno kot Camino Frances, s simbolom Jakobove školjke in z rumenimi puščicami. Ob poti je kar nekaj zavetišč oz. albergov. Nekateri so cerkveni (paroquial), drugi mestni (municipal), vse več pa je tudi privatnih albergov. Kljub temu so nekatere etape opisane v vodnikih kot precej naporne, ker so razdalje med albergi večje kot 30 km, ob poti pa ni skorajda nobenih naselij s hrano in pijačo. Tudi vročina je ponavadi hujša kot v istem obdobju  na Camino Frances, saj ta pot poteka precej bolj južno.

Pot Via de la Plata se prične pri katedrali v centru Seville. Skozi center mesta se pot prebije do mosta Izabele II, krene  preko reke Guadalquivir v mestno četrt Triana in se nato obrne proti zahodu ter ob reki vodi izven mesta. Danes sem si ogledal prve 2 -3 kilometre poti, da jutri zjutraj ne bi preveč taval. Na pot namreč nameravam kreniti še v mraku, da se čimbolj izognem peklenski vročini, ki v teh dneh vlada v Sevilli. Danes je bilo že ob 10.uri dopoldne 37 stopinj Celzija!

Prva etapa poti poteka od Seville do mesta Guillena in meri 22,7 km. Računam, da bi to pot lahko opravil v dobrih 6 urah. V Guilleni je albergue municipal (mestni), cena za posteljo je 5 EUR. Ker ima Guillena okrog 11.000 prebivalcev, z oskrbo ne bi smelo biti nobenih težav. Danes sem za vsak slučaj nabavil še obliže Compeed, ker se mi zdi, da so mi kroksi napravili majhen žulj na prstancu desne noge. Jutrišnja pot me vodi skozi dva kraja, Santiponce in  Camas, zato upam, da bo 1,5 litra tekočine v nahrbtniku zadostovalo. Zalogo bom pač obnovil po poti. Na letališču sem za kontrolo stehtal nahrbtnik. Nosil bom  težo 8,5 kg, k temu je potrebno prišteti še vso vodo in hrano, ki jo bom dodal v prtljago zjutraj. Upam, da ne bo teža nahrbtnika nikdar več kot 11 kg.  Pa še to je preveč, še zlasti pri daljših dnevnih etapah.

Še nekaj  uporabnih povezav.

Dober opis etap na poti Camino Mozarabe je na strani:

 http://www.independentrip.com/camino-de-santiago/
Pa še: 
blog Scotta in Hel

Druga možnost je stran - http://caminodesantiago.consumer.es/

Seznam možnih prenočišč - http://caminodesantiago.consumer.es/albergues/#via-de-la-plata

Ni komentarjev:

Objavite komentar