torek, 15. maj 2012

Sevilla, 08.09.2011

Sevilla, 08.09.2011

Sevilla je četrto največje mesto v Španiji, za Madridom, Barcelono in Valencio. Ima cca 700.000 prebivalcev, v njem pa imata sedež dva nogometna kluba - Sevilla in Betis. Mesto je staro preko 2.000 let. V rimskih časih je bilo znano pod imenom Hispanis. Leta 712 so Sevillo z okolico osvojili Mavri in mesto je postalo sedež Umajadskega kalifata. Muslimani so bili v mestu vse do leta 1248, ko je v rekonkvisti Mavre premagal  kralj Fernando III Kastiljski.

Zlate čase je Sevilla doživela v 15. in 16.stoletju, ko je mesto imelo monopol nad vso trgovino s pravkar odkritim Novim svetom (Ameriko). Takrat je mesto štelo že okrog milijona prebivalcev! Kasneje v 16.stol. je Sevilla monopol izgubila, ker je pravice do trgovanja dobil še Cadiz. Mesto je leta 1649 zdesetkala še kuga, umrlo je skoraj polovica prebivalcev. V Sevilli se je pričela tudi inkvizicija. Leta 1481 so na trgu San Fernando opravili prvi autodafe, sežgali so 6 ljudi. Kasneje se je inkvizicija razširila po vsej Španiji in segla tudi v druge dele Evrope.

katedrala v Sevilli

Mestni simbol je znak NO8DO, katerega lahko vidiš povsod po mestu. Njegov pomen je opisan na internetu, rebus  naj bi izviral iz srednjega veka (no me ha dejado - ni me zapustila). Glavne znamenitosti mesta so katedrala iz 15. stoletja in utrdba Alcazar, ki sta oba skupaj s palačo Archive de Indies na seznamu UNESCO. Poleg tega se splača pogledati še stražni stolp Torre del Oro ob reki Guadalquivir, moderni hotel Metropol Parasol (Parasol na sliki spodaj),

palačo San Telmo,  Plaza Espana, mestno hišo in Univerzo.

Plaza Espana
 Katedrala je zgrajena na mestu, kjer je prej stala mavrska mošeja, pri gradnji katedrale so v glavnem uporabili material te mošeje. Znamenit je stolp Giralda, ki je bil prej minaret, sedaj je spremenjen v zvonik, ki stoji ločeno poleg katedrale. Na vrh ne vodijo stopnice, ampak zavita klančina, po kateri so mujezini jahali s konji, ko so šli klicat k molitvi! V katedrali je tudi grob Krištofa Kolumba, odkritelja Amerike.

katedrala z Giraldo

V Sevilli je cela vrsta lokalov, v katerih si lahko ogledaš znameniti španski ples flamenco. Obiskal sem enega izmed  njih - Huelva Ocho na trgu San Salvador, za cerkvijo z istim imenom. Vstopnina je bila 14 EUR, v njej je bila vključena tudi ena pijača po izbiri (pivo, sangria ali brezalkoholna pijača). Oder  za nastopajoče je bil majhen, morda 3 x 3 m, v gostilni pa je bilo mesta za kakih 40 obiskovalcev. Predstava se je začela ob 22.uri. Najprej sta prišla na oder kitarist in pevec. Kitarist je uvodoma zaigral otožno špansko glasbo. Po nekaj minutah se mu je pridružil pevec in presunljivo vpil neko otožno pesem. Po 15 minutah te žalostinke je na oder prišel plesalec, njegova soplesalka pa se je usedla na stol poleg pevca in kitarista. Plesalec je bil oblečen popolnoma v črno. Najprej je ob glasbeni spremljavi stal nepremično, čez kako minuto pa je ob  spremljavi začel izvajati nekakšne figure z rokami na telesu in nad glavo. Potem pa je podivjal. Z okovanimi čevlji z visoko peto je tolkel ob tla, vse hitreje in hitreje. Obenem se je z rokami tolkel  po bedrih in gležnjih ali pa izvajal nekakšne like. Vse to pa je namenjal svoji soplesalki, ki ga je z ploskanjem in divjimi kriki ves čas vzpodbujala. Zgledalo je precej podobno bikoborbi, le da je bila namesto bika v tej vlogi soplesalka.

flamenco - nastop
V drugem delu je bilo vse isto, le da je namesto plesalca divji ples izvajala plesalka, plesalec pa jo je vzpodbujal. V tretjem delu predstave sta plesala najprej vsak ločeno, v velikem finalu pa še oba skupaj. Zelo temperamenten ples, ves čas spremljan z otožno glasbo in kriki. Vsekakor stvar, ki se jo v Španiji mora pogledati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar