torek, 15. maj 2012

9. etapa , Aljucen - Alcuescar, 20,8 km, 17.09.2011

9. etapa , Aljucen - Alcuescar, 20,8 km, 17.09.2011

Aljucen je majhna vasica, šteje slabih 200 duš. Ne premore niti enega bara, zato sva se s Charlesom odpravila na pot še v jutranjem mraku.  Danes naju ves čas poti čaka blažji vzpon. Z nadmorske višine okrog 250 metrov se bova dvignila na hrib z višino blizu 500 metrov, potem sledi malo spusta v naselje Alcuescar. To je manjše mestece, ima okrog 3.000 prebivalcev. Poti so gramozne, posute z grobim kamenjem, tako da je hoja kar naporna.




Pot Camina v glavnem sledi stari rimski cesti, ki je povezovala Merido (takratno Emerito Augusto) z Astorgo. Po dobrih dveh urah hoje si privoščiva krajši počitek pri starem križu ob cesti. Tu sva na območju naravnega parka Parque natiral de Cornalvo y Sierra Bermeja. To je zaščiteno območje ob rečici Rio Aljucen, poraslo z tipičnim mediteranskim gozdom, v katerem prevladuje črni hrast. Tu naj bi bil habitat črne štorklje (cigüeña negra).

Parque Natural de Cornalvo y Sierra Bermeja,
Parque Natural de Cornalvo y Sierra Bermeja,
Parque Natural de Cornalvo y Sierra Bermeja,
Cruz de San Juan

Okrog 11. ure sva na vrhu hribe, kjer je večja planota. Na njej so redke kmetije, planota pa je obdelana. Prevladujejo vinogradi.

Še dobra ura hoje po planoti, v vročem soncu, ki že kar pošteno žge v glavo. Okrog poldneva prideva v kraj Alcuescar. Albergue najdeva z lahkoto, saj je ob glavni cesti, ki vodi skozi naselje. To je cerkveni albergue, imenuje se Hiša usmiljenja. Zavetišče vzdržuje verska skupnost Sužnji Marije in ubogih (Comunidad religiosa de los Esclavos de Maria y de los Pobres). V zavetišču je močno čutiti pobožnost. Sprejme naju pater, ki nama dokaj redkobesedno razkaže objekt, pokaže, kje so tuši in kje ležišča. Nato naju obvesti, da je maša ob 19. uri. Skušam mu dopovedati, da ne znam špansko, pa ga to nič ne moti. Tako nama ne preostane drugega, kot da obljubiva, da bova navzoča pri maši.

albergue v Alcuescarju

Po tuširanju se odpraviva na kosilo v mesto. Do 19. ure sva se potikala po mestu, potem sva šla k maši.Obljuba dela dolg, za prijazen sprejem in prenočišče se je včasih treba vsaj malo oddolžiti tudi tako, da se pridružiš gostitelju pri molitvi.  
Comunidad Religiosa de los Esclavos de María y de los Pobres - See more at: http://caminodesantiago.consumer.es/casa-de-beneficiencia-de-los-esclavos-de-maria-y-de-los-pobres#sthash.1RmmeSFx.dpuf

Ni komentarjev:

Objavite komentar