ponedeljek, 14. maj 2012

13.etapa Galisteo - Oliva de Plasencia 29,3 km 21.9.2011

21.9.2011 13.etapa Galisteo - Oliva de Plasencia 29,3 km

Galisteo je mestece, ki leži na robu gričevja nad doline reke Jerte. Začetni del današnje poti je potekal v spustu v to dolino. Prvi dve uri hoje je bilo prijetnih v jutranjem hladu. Ob 09.35 uri sva s Charlesom že prikorakala v mestece Carcaboso, ki je od Galistea oddaljeno kakih 11 km.

relief dela etape do Carcabosa
Carcaboso je majhno gnezdo v bližini večjega mesta Plasencia. Prav tako kot Galisteo leži ob reki Jerte, le da je dobrih 50 metrov nadmorske višine nižje.


Mesto je bilo naseljeno že v rimski dobi, o čemer pričajo miljni kamni iz leta 102 n.št., ki se nahajajo pri cerkvi sredi naselja. Postavljeni so bili za časa cesarja Trajana.

rimski milliarosi v Carcabosu

Skozi mestece je potekala rimska pot Via de la Plata, prav tako pa tudi pot Cañada Real Soriana Occidental y Plasencia, po kateri so od srednjega veka dalje gonili živino proti severnim predelom Španije.

Pri Carcabosu je trasa Camina dobrih 11 km oddaljena od avtoceste A-66 in regionalne ceste N-630, kateri je pot Via de la Plata spremljala vse od Meride oziroma pravzaprav vse od Seville dalje. Camino krene nekoliko v smeri proti zahodu, da bi obiskal ruševine rimskega mesta Caparra, ki so najbolj prepoznavni simbol poti Via de la Plata.  Vendar sva se s Charlesom odločila, da do Caparre še ne greva tega dne. Do tja je namreč od Carcabosa še 18 km, do naslednjega alberga za Caparro, ki je v kraju Aldeanueva del Camino, pa še naslednjih 20 km.

Naslednji del poti je potekal v glavnem preko živinorejskih farm. Pri prehodu z enega veleposestva na območje drugega sva pridno odpirala vrata ograj in jih za sabo ponovno zapirala, da živina ne bi ušla z zagrajenih pašnikov.

prehod skozi ograjo pašnika


poleti so pašniki suhi, sonce močno pripeka
Charles je v svojem vodniku po poti Via de la Plata našel podatek, da je edini albergue, ki je tod blizu na voljo, v majhni vasici Oliva de Plasencia. Vendar to ni romarski albergue, prvenstveno namenjen pohodnikom na Caminu, ampak navadna turistična postojanka - albergue turistico. Cena za prenočišče z zajtrkom je 15 evrov.

turistični albergue v Olivi de Plasencia
Vas Oliva de Plasencia pa ni na trasi Camina, treba bo dol z označene poti in naslednji dan zopet poiskati  markacije in se vrniti nazaj na označeno pot. V vodniku je tudi obvestilo lastnika tega turističnega alberga, da je pripravljen s kombijem priti na najbližjo točko na Caminu in romarje odpeljati na prenočišče v svoj albergue, naslednji dan pa jih ponovno s kombijem dostaviti nazaj na traso Camina. Hvaležno sva se odrekla možnosti, da bi ga poklicala po telefonu in naročila to storitev, raje sva se kar peš odpravila proti vasici Oliva de Plasencia.

Oliva de Plasencia


Ni komentarjev:

Objavite komentar